Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатські платники сплатили за власну нерухомість понад 24 мільйони гривень податку

, опубліковано 30 квітня 2021 о 17:11

Впродовж 2021 року прикарпатці сплатили за власну житлову та нежитлову нерухомість майже 24,2 мільйона гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема, компанії, підприємства і установи заплатили 19,3 млн грн, а фізичні особи – 4,9 млн грн податку на нерухоме майно. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Торік за три місяці власники нерухомості перерахували до бюджету лише 21,8 млн гривень податку.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують юридичні та фізичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості. Юридичні особи власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Фізичним особам податок нараховують податкові органи за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. В цьому році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2020 році.

Нагадаємо, на житлову нерухомість фізичних осіб податок на нерухоме майно нараховується на площу, яка перевищує 60 квадратних метрів для квартир, 120 квадратних метрів – для будинків і 180 квадратних метрів – для різних типів нерухомості. Крім того, за кожен об’єкт нежитлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв.м для квартири або 500 кв.м для будинку, розрахована сума податку на нерухоме майно збільшується на 25 тис. гривень.

Ставки і пільги встановлюються рішеннями місцевих рад: сільських, селищних, міських та об'єднаних територіальних громад. Вони не повинні перевищувати 1,5 відсотка від мінімальної зарплати за квадратний метр.

Сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання податкового повідомлення – рішення.