Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тетяна Кірієнко: Свідомий вибір молоддю майбутньої професії – запорука успішного розвитку нашої країни

, опубліковано 24 травня 2023 о 08:46

Заґартована в умовах війни талановита українська молодь – гордість, надія та потенціал нашої держави. Підтримати її в такий складний час, надати можливості для розвитку творчих та інтелектуальних здібностей, а інколи й дати поштовх у виборі професії – надзвичайно важливо. Тому всі конкурси, конференції, марафони чи інші заходи – чудові майданчики, які дозволяють учням і студентам проявити та розкрити себе. Більше того такі заходи дозволяють органам державної влади прорекламувати свої професії та залучити до них в майбутньому ініціативних, прогресивних та сучасних молодих працівників.

Своє бачення діяльності податкової служби, її ролі в функціонуванні та розвитку української держави описали старшокласники та студенти коледжів. Поміркувати над тим, якою має бути податкова система України у післявоєнний період, їм запропонували в одному з турів Всеукраїнського конкурсу «Податківець майбутнього», який проводився Державним податковим університетом за сприяння ДПС.

 «Дуже приємно, що така кількість молоді дійсно цікавиться професією податківця і має бажання повʼязати з нею своє майбутнє. Це цікава та водночас дуже відповідальна професія, основним завданням якої є наповнення державного бюджету, а це – зарплата лікарів, учителів, озброєння нашої армії. Це те, в якій країні ми будемо жити і якими дорогах їздитимемо. Тому свідомий вибір нашою молоддю такого професійного шляху стане запорукою розвитку і нашої Служби, і нашої країни», – наголосила в. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко під час підбиття підсумків конкурсу.

Роботи та ідеї юних українців виявилися не по-дитячому продуманими та аргументованими, що свідчить про серйозний підхід до завдань конкурсу. Цікаво, що практично всі учасники в своїх есе основні акценти зробили на необхідності стимулювання економіки та відповідно – збільшенні доходів бюджету. Все це дозволить відбудувати Україну після війни більш швидкими темпами.

Важливим, на їх думку, є зниження податкового навантаження на фонд оплати праці. Наприклад, конкурсантка Андріана Буратинська пропонує «в основу оподаткування доходів громадян покласти принцип соціальної справедливості, за яким більше платять ті члени суспільства, котрі мають вищі доходи». А от Вікторія Атаманова вважає, «щоб знизити ставки податку на доходи фізичних осіб, уряд може ввести різні заохочення та пільги для тих, хто виконує свої податкові зобовʼязання вчасно та повністю. Також можна розглянути можливість податкового кредиту для малозабезпечених сімей та осіб з обмеженими можливостями».

Також молодь звертає увагу на необхідності підтримки малого та середнього бізнесу. Так, на думку Софії Новікової, «рушієм післявоєнної відбудови і економічного життя має стати дрібний та середній бізнес. Він найбільш мобільний та подекуди більш відповідальний. Про це говорить світовий досвід. Подібним підприємцям потрібно встановити фіксовані податки. Водночас, щоб заохотити до сплати податків – надати пільгові кредити на розвиток їхнього бізнесу за рахунок правила «справно платиш у бюджет – отримуєш преференції щодо позики».

Цікавими є й пропозиції щодо залучення інвестицій в економіку. Учасники пропонують надавати певні податкові преференції для стимулювання та залучення інвесторів на український ринок. А от щодо податків думки розділилися, серед пропозицій – зменшення/підвищення ставок, скасування одних та запровадження інших податків.

Акцентувалася увага і на розвитку електронного оподаткування як способу зменшення бюрократії, швидкому та простому доступу до електронних сервісів, формуванню податкової культури. Наприклад, Вікторія Ковальчук пропонує формувати податкову культуру через впровадження у навчальний процес таких дисциплін як економіка, фінансова грамотність, основи податкових знань. Порушувалися також і питання боротьби з корупцією та ухиленням від оподаткування.

Важливо, що вже зараз наші школярі та студенти розмірковують над можливостями, які отримає українська економіка внаслідок податкових змін. І це дає нам підстави думати про те, що покоління молодих українців здатне навчатися, продукувати ідеї та працювати над розвитком нашої держави.

«Молодь – майбутнє нашої країни і, які знання та навички  ви набудете на своєму студентському шляху, таким чином ви будете розбудовувати нашу Україну – європейську державу», – з такими словами звернулася Тетяна Кірієнко до учасників конкурсу та висловила сподівання, що в майбутньому вони стануть працівниками Державної податкової служби України та допомагатимуть формувати сучасну, ефективну та європейську податкову систему.