Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо створення Громадської ради при Державній податковій службі України

опубліковано 05 жовтня 2023 о 12:19

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (далі – Постанова № 996) при центральних органах виконавчої влади (далі – ЦОВВ) мають бути створені та функціонувати консультативно-дорадчі органи – громадські ради.

Відповідно до Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації, затвердженого Постановою № 996 (далі – Типове положення), на підставі протоколу установчих зборів, які відбулися 24.12.2019, наказом ДПС від 23.01.2020 № 24 «Про затвердження складу Громадської ради при Державній податковій службі України» було затверджено склад цього тимчасового консультативно-дорадчого органу. Згідно з пунктом 7 Типового положення строк повноважень складу громадської ради становить два роки з дня затвердження органом виконавчої влади її складу.

Термін каденції Громадської ради при ДПС завершився 23.01.2022.

Протягом листопада 2021 року – лютого 2022 року ДПС було вжито заходів щодо формування нового складу Громадської ради при ДПС відповідно до вимог Типового положення.

У зв’язку з початком військової агресії російської федерації проти України та введенням воєнного стану в Україні відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», установчі збори з формування нового складу Громадської ради при ДПС, проведення яких було заплановано на 24.02.2022, не відбулися.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 16 серпня 2022 року № 909 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996», якою визначено терміни формування нових складів громадських рад при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях та строки повноважень громадських рад на період дії воєнного стану на території України. 

Постанову № 996 доповнено пунктом 8, яким, зокрема, визначено, що:

формування нового складу громадських рад при ЦОВВ у період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування не проводиться;

строк повноважень громадських рад при ЦОВВ продовжується на період воєнного стану на території України до затвердження органом виконавчої влади нового складу громадської ради;формування нового складу громадських рад при ЦОВВ розпочинається після закінчення шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Враховуючи зазначене, ДПС вживатиме заходів щодо формування нового складу Громадської ради при ДПС відповідно до постанови № 996 після закінчення шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.