Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Приклади порушень суб’єктами господарювання при сплаті податків до місцевих бюджетів

, опубліковано 04 грудня 2019 о 15:18

Одним з пріоритетів в роботі ДПС є наповнення місцевих бюджетів та пошук резервів надходжень. Слід зазначити, що процес забезпечення адекватного рівня надходжень до бюджетів територіальних громад відбувається в умовах зменшення кількості перевірок бізнесу. В органах ДПС існує ризикорієнтований підхід при плануванні перевірок, перевіряються лише ті СГ, які мають ризики щодо несплати податків та зборів.

Так, у ході проведення контрольно-перевірочних заходів встановлено, що місцеві бюджети недоотримують суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки внаслідок недекларування загальної площі об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності юридичних осіб.

Наприклад, ГУ ДПС у Черкаській області за результатами перевірки сільськогосподарського ПрАТ «Ш» встановлено недекларування та несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки при наявності у власності СГ житлового будинку та магазину. За результатами перевірки донараховано понад 160 тис. грн., які були сплачені до місцевого бюджету Терешківської сільської ради Шполянського району Черкаської області.

Аналогічні порушення встановлені за результатами перевірки сільськогосподарського ТОВ «М», яка проведена ГУ ДПС у Чернігівській області. Перевіркою встановлено несплату податку на нерухоме майно по об’єктам нерухомості, що не використовуються безпосередньо у сільськогосподарській діяльності (їдальня та 2 житлових будинки), в результаті чого до місцевого бюджету Менського району Чернігівської області надійшло майже 70 тис. гривень.

Крім того, за результатами перевірок юридичних осіб встановлюються непоодинокі факти несплати орендної плати за земельну ділянку внаслідок невідображення в податковій звітності окремих площ земельних ділянок, що орендуються у сільських та міських рад.

Так, виробник паперу та картону м. Львова ПрАТ «К» не задекларував земельну ділянку, що орендувалась на території Личаківського району м. Львова, та відповідно не сплатив до місцевого бюджету понад 260 тис. грн. орендної плати. За результатами проведеної ГУ ДПС у Львівській області перевірки зазначена сума надійшла до бюджету м. Львова в повному обсязі.

Аналогічно ГУ ДПС у Чернігівській області за результатами перевірки ПП «А», що здійснює вирощування зернових, забезпечено надходження до Степовохутірської сільради Носівського району Чернігівської області понад 350 тис. грн. орендної плати за земельну ділянку, що була не задекларована орендарем, незважаючи на укладені договори оренди.

Отже успішний розвиток територіальної громади залежить не лише від розмірів прийнятих ставок майнових податків, а й від роботи з проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, землі та надання такої інформації до органів ДПС.